Chatbot nyelvtanuláshoz

El sem tudod még képzelni miért hasznos egy chatbot nyelvtanuláshoz?

Az igény azokra az eszközökre és szoftverekre melyek a nyelvtanulást segítik, nagyobb, mint valaha. Köszönhető ez olyan tényezőknek, mint a globalizáció, vagy a hozzáférhetőbb utazás. Ennek eredménye, hogy a nyelvtanulást egyszerűsítő fejlesztéseket nagyon szereti a piac. Nézzük is meg részletesen miért lesz Neked is nagy segítség egy chatbot nyelvtanuláshoz!

Facebook Messenger chatbot nyelvtanuláshoz – mégis hogyan?

Hogy szemléltessük, hogy milyen jó is egy Facebook Messenger chatbot nyelvtanuláshoz, most a Chatfuel azon cikkét közöljük magyarul, amiben Sarah Bromley-vel beszélgettek, aki a Go Correct nevű chatbotot alkotta, ami a diákoknak az angol nyelvet segít elsajátítani.

Azon kívül, hogy több, mint 2.000 felhasználónak segített gyakorolni az angolt, de a Brit tanácstól még egy díjat is nyert, a digitális innovációért a nyelvtanulásban! A cikkben arról mesél, hogy mik a legjobb tippek, illetve az ő személyes tapasztalatai, annak a chatbotnak az építéséről, amely megannyi diáknak segített már.

Miért olyan hatékonyak a chatbotok, ha nyelvtanulásról van szó?

Ha szimplán 1 gyakorlókönyvet olvasgatva könnyű lenne nyelvet tanulni, mindenki ezt a módszert használná! Azonban, a legtöbb diák akkor sikeres, amikor magánórákat vesznek egy tanártól, vagy elmennek egy csoportba, ahol szintén van tanár.

A chatbot bevezetésével a diákok egy hasonló élményt kapnak, viszont akkor tanulnak, amikor csak akarnak, a saját tempójukban. „Az emberi interakció létfontosságú egy nyelv tanulásánál,” meséli Sarah, hisz akik az anyanyelvükön beszélik a nyelvet, el tudják magyarázni a szavakat, és a szövegkörnyezetet, „de az interakció hús vér emberekkel nehéz és drága is lehet. Ha egy chatbot, ami arra lett megtervezve, hogy úgy viselkedjen, mint egy ember, ráadásul ingyen, az nagyon hasznos lehet egy nyelvet tanuló számára.” folytatta.

Mielőtt megépítette volna a botját, „készített egy próbaverziót úgy, hogy manuálisan küldött üzeneteket a WhatsApp-on” a diákjainak. Tudta, hogy a haladó szintű tanulók mindennap szeretnék gyakorolni a nyelvet úgy, hogy írnak egy rövid szöveget, amit egy anyanyelven beszélő kijavít.

Volt egy működő, 2 embert igénylő találmánya, amit ha automatizál, az mindenki számára megkönnyíti a tanulást. Most, egy chatbotot használ, aminek a segítségével bármikor „falatnyi” feladatokat tud adni a diákoknak.

Amiért még jól használhatóak a chatbotok nyelvtanuláshoz, az az, hogy a Messengeren belül vannak, ami a Facebook-ozó emberek számára egy jól ismert környezet.

„Mivel manapság mindenki használ valamilyen üzenetküldő app-ot, nagyon is van értelme a nyelvtanulás terén kihasználni a chatbotokat, hisz ez egy új fajta, szórakoztató módja a tanulásnak.”, mondta Sarah.

Tippek: Hogyan építs chatbotot nyelvtanuláshoz

Ha kurzusokat tartasz, vagy csak különórákat, egy chatbotból rengeteg előnyöd származhat!

Chatfuel egy olyan platform, ami ingyenes, könnyű használni, és nem igényel feltétlenül programozói tudást, ami azt jelenti, hogy bárki tud chatbotot építeni! Mielőtt nekikezdenél, olvasd el a legjobb chatbot készítési tippeket:

  • Tartsd észben, hogy mindent a diákokért teszel. A botnak minden eleme nekik legyen megtervezve, hogy minél hatékonyabban tanulhassanak nyelvet. Győződj meg arról, hogy minden, a chatbotba bekerülő fejlesztés, hasznos lesz számukra a nyelvtanulás folyamán.
  • Személyesítsd meg a chatbotot. Ha adsz neki egy nevet, és egy személyiséget, sokkal barátságosabb lesz a felhasználók számára. Vedd fontolóra, hogy emberi munkaerőt is bevonj a folyamatba. Például Sarah botjánál, a „Napi broadcast üzeneteket a bot küldi ki, de ember ellenőrzi a válaszokat, és javítja ki a hibákat.” Ennek a módszernek a segítségével az instruktorok folyamatosan kapcsolatban lehetnek a tanulókkal és személyre szabott válaszokat adhatnak mindenkinek, mindezt anélkül, hogy csoportos órát kellene tartani.
  • Amikor egy bot tanító jellegű, a kreativitás nagyon fontos, hogy mindig visszatérjenek a diákok. Természetesen a botnak leckéket és feladatokat kell elsősorban tartalmaznia, de bele lehet csempészni érdekesebb tartalmakat is. Történelem, vagy receptek az országból, ahol a tanult nyelvet beszélik, esetleg interaktív kvízek. Plusz, a bot könnyen oszt meg fotókat, videókat, vagy GIF-eket – ez egy másik módja annak, hogy szórakoztatóbbá tegyük a tanulást.

  • Használd ki a Sequence-ket. Sarah a Chatfuel-t választotta a chatbotja építéséhez, mert „gyors, ingyenes, és egyszerű használni.” Ez a funkció lehetővé teszi a bot számára, hogy bizonyos időközönként küldje ki a feladatokat/leckéket a tanulóknak.Például: egy ételhez kapcsolódó spanyol szavakat tartalmazó leckét küldesz a diákoknak az egyik nap. Majd a következő napon ebből a szavakból összeállított kvízt. A harmadik napon, ha mindkét előző napot teljesítették, akkor egy spanyol étel receptjét kapják meg.
  • Fontold meg, hogy többnyelvű chatbotot készítesz. Nem csak a diákjaid tanulhatnak meg több nyelvet! Építheted a botot többnyelvűnek, így még több embert tudsz megfogni vele!

Ha elgondolkoztál azon, hogy nyelvtanuláshoz chatbotot készíteni egész jó kis ötlet, akkor ne habozz, vágj bele! Ha pedig tovább olvasnál a chatbotokról, akkor nézd meg ezt a menüpontunkat is: A jó chatbot.

CHATBOTOT SZERETNÉK

Ha még nem találtad meg a számodra megfelelő chatbotot, akkor nézz szét a Blogunkban is, vagy tudd meg mitől jó a jó chatbot!

4.8 (95.56%) 9 szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.